Kış hazırlıkları sadece bende değil tüm evlerde ve bloglarda son sürat devam ediyor.Herkes kendi tecrübelerini paylaşıyor.Böylece bazen kullandığımızdan daha pratik bir yol bulabiliyoruz.En çok da bu işlere yeni başlamış, yakınında sorup danışacak fazla kimsesi olmayanların işine yaradığını sanıyorum.Onun için birçok yerde bulunabilecek bilgilere bir yenisini de ben ekleyerek tecrübelerimi paylaşmak istiyorum.
Kış hazırlığı yaparken bence ilk olarak kullanılacak malzemenin kalitesi geliyor.Malzemeyi en olgun zamanında ve kalitelisinden seçmeliyiz ki emeklerimiz boşa çıkmasın.
Bu açıdan domates suyu yada salçası yapmak için en uygun zaman 15 Ağustos-15 Eylül arasıdır.Unutmamak gerekir ki kaliteli domates, kaliteli domates suyu demektir.
Domates suyu yapmanın birkaç yolu var.Kullanırken bazı yemeklere rende kullanırken bazılarında konkase (küp küp) doğranmış kullanıyoruz.Onun için ben bir kısmını rende bir kısmını da konkase yapıyorum
Eskiden, yıkadığım domatesleri yatay olarak (sapı yukarıda kalacak şekilde) kesip elimle sıktırıp silkeleyerek ortasındaki çekirdeklerini atıyor ve ondan sonra rendeliyordum.Rendelenmiş domatesi tencerede birkaç saat bekleterek sarı suyunun üzerine çıkmasını bekliyor ve büyük bir servis kaşığıyla bu sarı suyu alabildiğim kadar alıp atıyordum.Geriye kalan koyu kıvamlı kısmı ocakta kaynatıp az tuz ekliyor ve yıkanıp kaynar suyla haşlanmış kavanozlara doldurup kapaklarını kapatıyordum.(Kapaklar sağlam olmazsa tutmayıp bozulacağı için her seferinde yeni kapak kullanmak gerekir.)Kapağı kapatılmış kavanozu ters çevirerek düz bir zemine koyuyor ve soğumasını bekliyorum. Soğuyunca düz çevirip parmağımla bastırarak kapağın içine çöküp çökmediğini kontrol ediyorum.Hareket etmiyorsa tutmuş demektir ve kışın kullanmak üzere kaldırabilirim.Kapak hareket ediyorsa tutmamış demektir.Bu durumda açıp hemen kullanmalısınız.
Bu yıl çok telaşeli bir zamanda yapmak zorunda kaldığım için rendeyle uğraşacak vaktim yoktu.Ben de "yemeğe koyduğumuzda da kaynatıp pişirmiyor muyuz ki" diyerek domatesleri doğrayıp kaynattım.Domatesler iyice yumuşayınca biraz soğumasını bekleyip değirmenden (tupperware'in değirmeninden çok memnunum,salçayı da onunla yapıyorum.Piyasada başka markaların da olabilir.Edinmenizi öneririm)geçirdim.Böylece domates, kabuklarından ve çekirdeklerinden ayrıldı.Elde ettiğim domates suyunu ocağa koyup kaynayınca tuzunu ilave ettim.Kısık ateşte kaynatmaya devam ederek kavanozlara doldurdum.Ben küçük kavanozları kullanmayı tercih ediyorum.Çünkü açtığımda tam bir yemeklik oluyor ve geriye kalanı muhafaza etmek gibi bir derdim olmuyor.
"Allah sağlık ve mutlulukla yemeyi kısmet eder inşallah" duasıyla kavanozları yerleştirince işim bitmiş oldu.
Öneririm, siz de yapın...
yazdan bu hazırlıklar yerinde kışın elimize gelecek sağlıkla yemek nasip olsun
YanıtlaSilElinize sağlık..Bende kış hazırlıklarımı hemen hemen bitirdim:)
YanıtlaSilellerinize sağlık.Rabbim sağlıkla yemeği nasip etsin inşallah
YanıtlaSilbikaç gündür ilgilenemiyorum kış hazırlıklarımla domatesler biberler dolapta bekliyor cumadan sonra hızlı birşekilde devam edicem kısmetse