2 Mayıs 2012 Çarşamba

Kolay Şalın Yapılışı

Sevgili Nurgün Hanım sağolsun Derya'nın Dünyasına her çıkışında birbirinden güzel örnekler sunuyor bizlere.Bu "kolay şalı" da o göstermişti.Aslında benim bu modeli yapmaya pek niyetim yoktu;çünkü daha diğer şalı bitirmedim.Ama şalın yapılışını yayınlamam konusunda çok sayıda istek alınca izleyenlerimi kıramadım ve örneğin yapılışını fotoğrafladım.Bu arada kendime de örmeye başladım.İyi ki ısrar etmişsiniz, ördükçe çok hoşuma gidiyor.
Gelelim şalın yapılışına:Şalın bitmişi 75cm.e 150cm. olacak.Bunun için yününüzün kalınlığına göre yeterli miktarda zincir çekiyorsunuz.Zincirinizi çekip ölçün.Yalnız örnek yukarı doğru yaklaşık 10cm kadar topluyor(daralıyor)onun için 185cm zincirle başlarsanız iyi olur.
İlk sırada örneği kuruyoruz.Bunun için Yukardaki resmin sağ tarafını oluştururken çektiğimiz zincirin üzerine 10 adetdaha zincir çekiyoruz ve 10.zincirin üzerine sık iğneyle sabitliyoruz.5zincir çekiyoruz ve 5. zincirin üzerine sık iğneyle sabitliyoruz.Sıranın sonuna kadar 10-5-10-5-10-5.....şeklinde devam ediyoruz.Sıranın en başında ve en sonunda 10 zincir olmasına dikkat ediyoruz.
2.sıraya geçmek için 6zincir çekiyoruz.Normalde sıra boyunca bütün aralarda 5 zincir çekiliyor, yalnız sıra başlarında örgünün kasmaması için 6 zincir yapılıyor.10 zincirli boşluğun içine 1dolayıp 3 defada çıkarak 3 tana trabzan yapıyoruz.5zincir çekip aynı boşluğa 3 tane daha 3'lü trabzan yapıyoruz.
5 zincir çekiyoruz ve alt sıradaki 5 zincirli boşluğu atlayarak 10 zincirli boşluğa batıyoruz.İlk boşlukta yaptığımızı tekrarlıyoruz.Sıra sonuna kadar da aynı şekilde 10'lu boşlukları doldurup 5'li boşlukları atlayarak sırayı bitiriyoruz.
3. sıraya geçerken 15 zincir çekiyoruz(10+5=15 yani alt sıradaki iki boşluğun zincir sayıları toplamı)
Burada dikkat etmemiz gereken bir püf var!!! Örgünün ördüğümüz tarafına değildi ön yüzündeki 5zincirin üzerine sık iğneyle çektiğimiz 15 zinciri sabitliyoruz.Resmi dikkatli incelerseniz daha iyi anlayacaksınız.)
Tekrar 15 zincir çekiyoruz.Yine alt sıradaki 5 zincirin üzerine örgünün ön yüzünden sık iğneyle sabitliyoruz..Bu işlemi sıra boyunca tekrarlıyoruz.
4. sırada yine 6 zincirle yukarı çıkıyoruz.1dolayıpönceki sırada çektiğimiz 15 zincirle birlikte alt sıraya batarak 3'lü trabzanımızı yapıyoruz.Aralar her zaman 5 zincir yapılıyor.İşlem sıra sonuna kadar aynen devam ediyor.
5.sırada yine 15 zincir çekip alt sıradaki 5zincirin üzerine örgünün ön yüzünden sık iğneyle sabitliyoruz.
Ve örnek bu şekilde devam edip gidiyor.Umarım anlaşılmıştır.Takıldığınız yer olursa lütfen mesaj yazın dilim döndüğünce anlatmaya çalışırım.
Nurgün Hanım'a örnek için teşekkürler, saygı ve sevgiler...

5 yorum:

  1. detaylı anlatım için çok teşekkürler, bu şekilde fotoğraflamak zor gerçekten.Kolay bir örneğe benziyor, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Şal kolay görünüyor ama sabır gerekiyor ellerinize sağlık. Bende ödülünüz var, almaya bekliyorum. Sevgiler.

    YanıtlaSil
  3. çok beceriksizim şu şişli tığlı işlerde:d
    bloğumda ödülün var cnm
    http://zeynepinmutfakmaceralari.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  4. slm çok güzel bir örnek neredeyse bir günde tamamladım ancak kenarına da bir oya koymak isterim örümcek birazcık basit durdu saçakta agırlaştırdı şalı nasıl bir oya yapabiliriz yada şu gelibolu şalının kalplerini 10 - 15 zincirle ucuna koysam olur mu

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten kolay bir örnek.Teşekkürler.

    YanıtlaSil

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...